marokkói csirkeegytál
itt most megemlékezhetnék a marokkói konyha csudálatos mibenlétéről, a szukokról, a mentateáról, a ras-el-hanoutról, a Djemaa el Fnaról - de nem.
amúgymeg: Marokkóban enni az egyik legkiválóbb dolog, amit ki tudok találni.
marokkói csirkeegytál
hozzávalók
- 45 dkg csirkemell kockázva
- 1 szem paradicsom
- 10 dkg gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek kurkuma
- 2 ek barnacukor
- 2 ek vörösbor-ecet
- 1 tk római kömény - koriander - fahéj megőrölve
- 1 helyre kis sütőtök felkockázva (1 kg biztos volt, pucolatlanul, de nem mértem)
- 10 dkg aszalt meggy (kifelejtettem, nem hiányzott, de a szöveghűség kedvéért ideírom)
- 6 dl víz
- 1 leveskocka
- a tálaláshoz
- 10 dkg feta
- 1 citrom reszelt héja
- egy csokor menta
- zöldhagyma
- kuszkusz
know-how
- (ha minden össze van vágva, onnantól 30 perces kaja, de a vagdosás nekem uennyi volt)
- a sózott-borsozott csirkekockákat kevés olajon megpirítottam, félretettem.
- ugyanebben az edényben a karikázott hagymát megdinszteltem, rászórtam a megőrölt fűszereket és illatosodásig hagytam tovább sülni (1 perc).
- a másik hagymát a paradicsommal, a fokhagymával és a lereszelt gyömbérrel botmixerrel nagyjából átkevertem (maradjon darabos).
- ezt a ragut hozzáöntöttem a fűszeres hagymakarikákhoz és néhány további percig dinszteltem, aztán visszatettem bele a csirkét, öntöttem alá 6 dl vizet, belehajítottam a leveskockát, és még a tököt, a cukrot, az ecetet és a kurkumát is - felforraltam, aztán hagytam 20 percig főni fedő alatt. az utolsó 10 perces etapra levettem a fedőt, hogy a szósz - ami akkor még csak lé volt - szósszá tudjon lényegülni.
- a citromhéjat összekevertem a fetával és a hagymakarikákkal, és ezzel, ill. az 3 perc alatt kész kuszkusszal nem tálaltam. mert ez lesz a holnapi ebéd. a mentát is a végén szórtam volna rá (ha lett volna mentám).