krumpli
Flanyó: hallom, szoktál főzni - gondolom, akkor tudod, hogy kell krumplit főzni.
Éci: (...) a pucoláson és a vízbe rakáson kívül?
Flanyó: na jó, akkor elmondom... (és elmondta - elkövetve azt a hibát, hogy a 3. pohár boromnál kezdett bele a sztoriba, amiből nyilván a történeten kívül semmire nem emlékszem, arra is csak azért, mert promt begépeltem a telefonomba.)
(normál esetben egy ilyen alázást nem hagynék szó nélkül, de mivel a párbeszéd egy tányér chevice után, és egy teljes testet beborító T-bone steak közepén hangzott el, amikkel az evésen kívül más teendőm nem volt, nem szóltam vissza Flanyónak, csak kedvesen bólogatva tovább tömtem magamba - az egyébként tényleg zseniális - sültkrumpliját.)
másnap megpróbáltam reprodukálni a Flanyó-féle szintén remek quinoapitét, hogy legyen valami íve ennek az egész fogalmazásnak, de a pite se jó nem lett, se fotogén, úgyhogy összeturmixoltam legott 25 dkg csirkemájat. hamar is, meg jó is.
kakukkfüves házi májkrém vörösborral
hozzávalók
- 25 dkg csirkemáj, durvára vágva
- 10 dkg vaj
- 1/2 (kisebb) fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl vörösbor
- 0.5 dl tejszín
- 1 ek friss kakukkfű
- 1/2 tk gyömbér, reszelve
- só, bors
know-how
- kevés vajon egészen puhára pároltam a fél fej hagymát, a vége fele hozzászórtam a kakukkfüvet és a felszeletelt fokhagymát is - beleöntöttem az egészet a turmixgépbe.
- ugyanebben a serpenyőben újabb adag vajon megsütöttem a májat. semmi rózsaszínre hagyott belső: teljesen átsütöttem (itt egy szemléletes cikk arról, hogy a rózsaszínre hagyott májban az emberre is veszélyes baktériumocskák simán túlélnek).
- a kész májat szintén beletettem a turmixba.
- a májdarabkás teflonba beleöntöttem a bort és felére besűrítettem - ez is ment a turmixba.
- és a maradék vaj is.
- meg a tejszín (ez utóbbit érdemes fokozatosan adagolni, a kívánt állag eléréséig).
- sóztam, borsoztam.
- és leturmixoltam.
- a kész masszát kisebb üvegtálakba porcióztam, és a tetejükre öntöttem némi olvasztott vajat - ez utóbbi jól kinéző dekorelem, egyáltalán nem szükséges az íz kiegészítésére. kb. egy órára hűtőbe tettem, hogy megszilárduljon.
- friss bagettel, paprikával elég jó kis reggeli lett.